Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Фидосова: Ще държим на пропорционална избирателна система с преференция

Снимка: BGNES

Ще работим за избирателен кодекс, който да замести досегашните 4 закона, отнасящи се до избрите. Това каза председателят на комисията по правни въпроси в Народното събрание Искра Фидосова. Тя каза още, че управляващите ще държат на пропорционална избирателна система с преференция за всички избори.

По повод гласуването в чужбина Фидосова каза, че в рамките на ЕС има много страни, в които се гласува само в рамките на страната. Ако остане гласуването в чужбина за парламентарните избори, задължително трябва да има изравняване на правилата, каза още Фидосова.

Тя допълни, че ако остане гласуването в чужбина ще поиска промяна, която ще поиска само избирателите, които предварително са поискали да гласуват, да имат право да участват във вота.

По повод гласуването с удостоверение на друго място, Фидосова каза, че ще подкрепи предложението да няма такава възможност, защото това създава възможност за манипулация.

Ще се обсъжда и въпросът за задължителното грласуване. Това обаче не е формата да променим политическата система, а трябва "да направим така, че да върнем доверието на гражданите в политиката", каза Фидосова.

Ще се обсъжда и създаването на магистратски орган от висши представители на съдебната система. Структурата от 6-7 човека ще следи за законови нарушения и срещу изборни манипулации.  

Другият въпрос, който ще се дискутира е увеличаването на избирателния праг.

 

Различните правила , по които се провеждат различните избори водят до объркване, подкрепи мнението на Фидосова и Ваня Ушева от неправителствената организация "Прозрачност без граници".

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна