Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Брестничка: Нужни са повече усилия на държавата за защита на семейството

Облечени в костюми на любими герои децата от Ресурсен център със специални образователни потребности в Хасково посрещнаха дядо Коледа. На територията на областта интегрирано обучение се провежда в осем общини. Над 400 са децата, които ползват услугите на психолози, логопеди и ресурсни педагози в центъра.
Снимка: BGNES

Според изследване на института за семейни политики на ЕС, България е страната, която отделя най-малък процент от Брутния вътрешен продукт /БВП/ за подкрепа на семейството, около 1.7%. Това каза в предаването "Закуска на тревата" Цвета Брестничка, председател на Упратиления съвет на Асоциация "Родители". Тя допълни, че средният процент за Европа за държавна подкрепа на семйството е 2.5%.

Подкрепата, която получават семействата в България в момента е във формат преди всичко на социални помощи, каза още Брестничка. Според нея това е много нездравословна политика, защото от една страна социалните помощи винаги са насочени към хората, които са изпаднали в тежка ситуация. Това означава, че тези, които се справят по един или друг начин не получават подкрепа от държавата. От друга страна този способ на подкрепа действа "развращаващо", защото учи хората, че е по-добре да не се справят и да получават помощи, отколкото да се справят и да са оставени сами на себе си.

Според Брестничка държавата трябва да помага на семействата да се справят. "99% от родителите са хора, които искат да се грижат за децата си, но в някои ситуации не успяват да се справят. Усилията трябва да са насочени към това да се повишава родителската компетентност, а не към това да се санкционират тези, които не се справят", каза представителят на асоциация "Родители".  Според нея "Европейските политики са насочени към това да се стимулира справянето на родителите. От една страна има данъчни облекчения за родителите, което у нас не е практика. Това е т.нар подоходно облагане, което се определя въз основа на броя на членовете на семейството", обясни Брестничка.
Според нея засега усилията да се предложи тази мярка на правителството срещат само теоретично одобрение, но никакви практически действия в тази посока.
През 2009г. е имало и някои положителни неща в областта на помощта за семействата, като увеличаване на платеното майчинство до 1 година. Въпреки това големи проблеми като липсата на места в детските градини в големите градове остават нерешени.
"Това за нас е проблем на достъп до образование, защото европейските тенденции са децата до 3 годишна възраст да посещават някаква форма на детска градина", каза Брестничка. Въвеждането на задължително предучилищно образование от 5 години е добра стъпка в тази посока, каза още Брестничка.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени