Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: Нарастването на "лошите кредити" е нормално

Безработицата е една от причините за нарастването на лошите кредити
Снимка: БГНЕС


Нивото на покачване на лошите кредити е нормално, успяхме да преживеем първата година на кризата по-успешно от други страни, това обясни в предаването "Преди всички" Тихомир Тошев, управител на "Кредит център". Зад всеки от 6-те процента лоши кредити обаче стоят лични истории, отбеляза той и прогнозира, че не може да се очаква намаляване на тези хора, защото в частния сектор ще се наложи да се съкращава персонал и да се намаляват заплати.

Според Тихомир Тошев, трябва да се настроим за по-бавно и дълго във времето възстановяване от кризата. Той посъветва през 2010 внимателно да следим личните си финанси, а хората, които имат затруднения с изплащането на кредитите, да потърсят варианти за разсрочване и да направят кредита поносим за финнансовите си възможости.

Тошев подчерта още, че пазарната среда у нас сега предполага точно тези условия и по депозитите, и по кредитите. От своя страна Светлозар Николов от Организацията за обществена защита изтъкна, че банковата система продължава да има огромна печалба, а домакинствата са изпаднали в тежка ситуация с изплащането на кредитите. Николов напомни, че задълженията са не само към банките, но и по кредитни карти и лизинги, като делът на лошите кредити бил общо над 35%. Според Светлозар Николов, невъзможността за плащане е започнала още през септември 2008 г.

Тихомир Тошев опонира, че големите банки имат добри програми и варианти за реструктуриране на кредити и на банковия пазар има желание за максимално съдействие. "Тази година сме консултирали много кредити със затруднения и мога да кажа, че за около 90 на сто от тези случаи са намерени решения", допълни Тихомир Тошев.

/Я.Б./ 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени