Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейското първенство в Естония - завръщането на големите Евгени Плюшченко и Стефан Ламбиел

След като миналата година във Финландия на европейското първенство по фигурно пързаляне страната ни имаш представители във всички категории, тази в Талин отново ще спазим традицията да се представяме непълен състав. След раздялата на Ина Демирева и Юри Куракин в Естония ще сме без танцова двойка. На леда ще излязат Соня Радева при жените, Георги Генчадзе при мъжете и Нина Иванова и Филип Залевски при спортните двойки. Според очакванията и тази година участието на нашите фигуристи в шампионата ще бъда по-скоро на Кубертеновия принцип. В предаването "Спорт и мизука" фигуристите ни споделиха, че целта им е влизане във финал.

Европейското в Талин се очертава да бъде доста оспорвано, особенно при мъжете. Голямото завръщане - така можем да определим състезанието в тази категория. И няма как да е друго след на леда в естонската столица отново ще излезе големия Евгени Плюшченко. Европейският, световният и олимпийски шампион се завръща след три годиншно прекъснавне. Амбцията на рунсакът е да спечели златото на Олимпиадата във Ванкувър, а европейското е крачка към изпълнението на тази цел. В Талин към аткива дейност се завръща още едно голямо име - швейцарецът Стефан Ламбиел. Олимпийският вицешампион от Игрите в Торино и световен шампион от 2005 година се оттегли от спорта през октомври 2008, но сега отново гледа към медалите и почетната стълбичка. В тази компания за титлата разбира се ще се бори и Бриян Жубер. Французинът, който е трикратен еврпошампион няма да се предаде така лесно, още повече че тази година неговите програми са подготвени от нашите двукратни световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки. Апетит за първото място разбира се има европървенеца от 2008 Томас Вернер /Чехия/. От борбата не се е отказал и белгиецът Кевин Ван Дер Перен, трети от шампионата миналата година.

При жените кокуренцията също ще бъде ожесточена, въпреки отслабените позиции на рускините. Фаворитка да спечели златото е победителката от шампионатите от 2006 и 2007 - Каролина Коснетр /Италия/. Отпор разбира се ще и окажат представителките на Финландия - Лаура Леписто - европейска шампионка от минилата година, както и носителките на бронзови медали от първенства на стария континент Кийра Корпи и Сузана Пойко.

При спортните двойки абонати за златото са непобедимите в последните няколко години Альона Савченко и Робин Шолкови /Германия/. Участието им в еврпейското обаче и под въпрос. В началото на януари пресата в Германия съобщи, че Савченко е болна от вирусна мононуклеоза. Именно заради заболяването двойката пропусна първенството на Германия през декември. В тази категория най-големите конкуренти на Савченко и Шолкови ще са представителите на Русия - Юка Кавагучи/Александър Смирнов, Мария Мухортова/Максим Транков и Любов Илюшечкина - Нодари Майсурадзе.

При танцовите двойки Русия отново ще е основен кандидат за златото. За първото място ще се борят европейските първенци Оксана Домнина и Максим Шабалин, които се подготвят при треньорите извели Албена и Максим до световнята титла -Наталия Линичук и Генади Капроносов. Небива да подценяваме и сънародниците им  Яна Хохлова и Сергей Новицки . Интригата щеше да е още по-голяма ако в борбата за титлата участваха и французите Изабел Делобел и Оливие Шонделдер. В последният момент обаче европейски шампиони от 2007 година отказаха участие с мотива "технически съображения" - двамата не искат да покажат пред съдиите и съперниците си своята нова волна програма, с която ще участват на олимпийските игри във Ванкувър през февруари. Не са за подценямаве и бронзовите медалисти от минилата година - брат и сестра Шиниед и Джон Кър /Великобритания/. Към първото място гледат двете италиански двойки -младите Анна Капелини и Лука Ланоте, както и опитните Фредерика Файела и Масимо Скали. Файела и Скали са част от световния и европейски елит, но винаги остават в подножието на медалите. Може би именно на първенстото във Талин ще изгрее и тяхната зведза.

 

 


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени