Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: СДС е пазителят на валутния борд в България

"СДС е пазителят на валутния борд в България и когато някой си позволи да го "клати" и да търси хиперинфлация, винаги ще реагираме", подчерта в предаването "12+3" лидерът на СДС Мартин Димитров. 

"Българската олигархия се състои от хора със съмнителен бизнес и огромни кредити в момента в лева, които искат да обезценят. Г-н Михов, по неясни за мен причини, един интелигентен човек и добър икономист, започна да говори неща, които да доведат именно в тази посока". Реакцията не е персонална, а срещу грешни политики, така лидерът на СДС аргументира позицията на партията си по кандидатурата на Илиян Михов за вицепремиер.  

Димитров определи като несериозна тезата, че позицията на СДС и ДСБ била продиктувана от обида вследствие на несъобразяване на ГЕРБ със сините. "Доколко ГЕРБ се съобразява или не се съобразява с нас е проблем на ГЕРБ, но лошото е, че става и проблем на България", подчерта Мартин Димитров. В последно време по думите му са се натрупали доста грешки, които ако има истински диалог и обща работа нямало да се случат. Мартин Димитров посочи още, че "доста бели" са започнали да се случват покрай отговорността, която ГЕРБ иска да си носи.

Политологът Димитър Аврамов от своя страна коментира пред "Хоризонт", че промените в кабинета са продиктувани от обстоятелствата, под натиск, а не за да работи той по-добре.

Според политолога се прави "умилително представяне на кандидатурите за публични длъжности", от което човек не може да прецени дали те биха се справили.

"Министрите на ГЕРБ не знаят какво е добро за България през следващите три години до края на мандата и това е очевидно - това отсъства като визия не само в ГЕРБ, но и при повечето партии, които подкрепят правителството", смята Аврамов. Влизането в еврозоната не може да бъде самоцелна политика - това е само основа, на която да стъпи българската икономика, каза още Димитър Аврамов.

Повече акценти от разговорите - в звуковите файлове.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени