Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският външен министър е на посещение в Турция

Сътрудничеството в областите енергетика, търговия и транспорт ще обсъжда иранският външен министър Манушер Мотаки в Анкара. Поводът на неговата двудневна визита в турската столица е откриването на 21-та среща на турско-иранската смесена икономическа комисия.

Темата за спорната иранска ядрена програма, която присъства като една от първите точки в международния дневен ред ще бъде поставена като центраелен въпрос на масата за преговори в Анкара.

Мотаки първо се срещна при закрити врати с турския премиер Реджеп Ердоган. Двамата са разговаряли повече от час за ядрената криза и засилването на двустранното сътрудничество в икономиката и енергетиката.

Пред журналисти иранския външен министър остави без отговор настойчивите въпроси относно ядрената програма на Техеран. Той предпочете да очертае приоритетно параметрите на засилващото се напоследък турско-иранско сътрудничество и стратегическо сближаване.

„С турските представители ще обсъдим актуалните регионални въпроси от глобален характер, освен хода на двустранните ни отношения. Лидерите на Иран и Турция имат обща воля за задълбочаването на турско-иранските отношения”, увери Мотаки.

Първият ирански дипломат разговаря още с турския колега си Ахмет Давутоглу и енергийния министър Танер Йълдъз, а по-късно ще бъде приет и от президента Абдуллах Гюл в двореца „Чанкая”.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна