Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов с интервю по спорната тема за ГМО пред "Ройтерс"

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че правителството няма да позволи продажбата на генно модифицирани храни в магазините, но отказа да се ангажира със забрана на генно модифицираните култури в страната.

В интервю за Ройтерс министър Найденов подчерта, че петгодишният монаториум върху отглеждането на генно модифицирани култури трябва да бъде достатъчно за потушаване на страховете на обществеността.

Неправителствени организации, стопански производители и граждани обявиха предложения мораториум като "политически PR и манипулация", с който се цели заобикаляне на общественото безпокойство. Очакват се нови протести утре пред парламента с искания да се запази забраната за производство на генно модифицирани култури.

Министър Найденов посочи, че като потребител и родител има "големи безпокойства" по отношение на ГМ храни, но посочи, че е готов да изслуша аргументите и на биотехнологичната индустрия. "На този етап не трябва да повдигаме въпроса изобщо и не е приемливо да предлагаме генно модифицирани храни на хората и генно модифицирани храни на българския пазар", допълва Найденов пред Ройтерс. "Същевременно искам да чуя мнението на другата страна. Не можем да спрем науката и развитието. Не приемам призивите и за спиране на лабораторните експерименти," казва още министър Найденов.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна