Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските пещери се унищожават като природен феномен

Пещерите в България се унищожават като природен феномен и като местообитания, алармират от Българската федерация то спелеология. Причината е, че у нас няма закон за пещерите, за разлика от много други страни по света, включително Словения, Гърция и САЩ.

У нас в пещерите иманярите търсят злато и ги разрушават, а пещерни образования се продават за над 100 лева. Какво ще последва у нас, ако не се приеме закон за пещерите, твърди Алексей Жалов, заместник председател на Българската федерация то спелеология. 

"Ще последва, че най-хубавите образци, голяма част от тези, които са достъпни за човека, който не е необходимо да е подготвен пещерняк като нас, полека-лека ще се унищожат. Защото тези процеси са тръгнали. Най-добрият начин въобще да се решава този проблем е по образователен път. Защото беше зададен въпрос защо държавата няма отношение? Защото тя не познава проблема. Защото повечето хора смятат, че това са дупки там в земята, в които няма нищо важно, че не крият биологичен свят уникален, не са важни за археологията, че не са важни като нещо, което гали окото и т. н. Те са част от една голяма екосистема и елемент от това, което ни обкръжава," подчерта Жалов.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна