Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не е искала разяснения за евентуално разполагане на елементи от ПРО в България

Русия не е искала от България разяснения относно вероятността на наша територия да бъдат разположени елементи от американската противоракетна отбрана. Това става ясно от публикуваната днес стенограма от разговора на руския външен министър Сергей Лавров с журналисти след посещението му в Куба.

Руският външен министър коментира новината за възможно разполагане в България на американски ракетен щит докато лети от Куба за Никарагуа. Това става в събота, като едва днес разбираме от сайта на руското външно министерство какво точно е казал. От публикуваната там стенограма ясно се вижда, че от България не се искат никакви обяснения.

На въпрос как би оценил намерението на България да разположи на своя територия части от американката ПРО Лавров отговаря: "Засега не зная как за коментирам това, защото едва вчера /12 февруари/ чухме какво заяви по този повод българският премиер. Чрез нашия посланик ние вече попитахме нашите американски партньори във Вашингтон как да забираме всичко това и защо след румънската изненада, сега се появи и българска".

Сергей Лавров повтори тази своя теза и днес по време на посещението си в Гватемала, където заяви, че Москва разчита да получи от САЩ разяснения относно съобщенията за евентуално разполагане в България и в други европейски страни на елементи от американската противоракетна система.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени