Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници алармират за "Сините камъни"

Природозащитници предупредиха, че Общината в Сливен прави опит да превърне почти цялата територия на природен парк "Сините камъни" от държавна в общинска собственост и то в нарушение на законите. Това съобщиха от Коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България".

Активистите твърдят, че Общинският съвет в Сливен е одобрил предложението на кмета на града Йордан Лечков за промяна на собствеността.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков няма да изрази днес становището си по въпроса за промяната на собствеността на природния парк „Сините камъни” от държавна в общинска. Той каза, че не е имал намерение да решава „на коляно” такъв важен въпрос.

Има решение на общинския съвет в Сливен от последната му сесия на 18 февруари да бъде поискано от Министерския съвет, чрез областния управител, безвъзмездно прехвърляне на собствеността на природния парк. Губернаторът е възложил на юристите на областната администрация да направят правен анализ и да проверят законно ли е такова искане.

За да оформи своето становище Марин Кавръков има намерение да покани на разговор правозащитните и екологичните организации, за да чуе тяхното мнение и аргументи по казуса.

По публикацията работи: Радостина Билярска;Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна