Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Нормално е да се очаква, че ще има запис на публична среща при президента

Снимка: БГНЕС

По повод свързването на казуса " стенограма на срещата Първанов-Дянков" с чл.32 на Конституцията, ръководителят на правната програма на фондация "Достъп до информация" Александър Кашъмов заяви в предаването "Преди всички", че му е трудно да каже, че записът, направен на публично място, на публична среща при държавния глава, "е кой знае какво нарушение". Юристът каза, че е логично и нормално да се очаква от една публична фигура, че се записва. "Още повече, че е имало стенограф, който е присъствал видимо на срещата". Според Кашъмов все пак е коректно винаги да се съобщава на участниците в една среща, че тя се записва. 

Правно измерение има единствено въпросът дали са достъпни стенограмите от срещи при президента. Категоричният отговор на този въпрос е, че те по правило са общодостъпни, както всеки един документ, създаван в рамките на държавното управление, каза Кашъмов. Той допълни, че навсякъде такива стенограми се правят, но друг е въпросът, че у нас няма нормативна уредба, която задължава президентът да прави такива записи. "Най-вероятно това е въпрос на вътрешен протокол и на вътрешни правила, които не са известни на обществото", допълни Кашъмов. Според експерта в Закона за достъп до обществена информация, чл.14  е дадена възможност да се публикува информация от обществен интерес. Това съответства и на правилата в демократичните страни - в САЩ в интернет се качват документи, които са по-интересни за обществото или за които има няколко искания по техния Закон за свобода на информацията.

Според Кашъмов съвсем друг е въпросът "защо точно тази стенограма" и дали "това е най-интересната среща, която е провел държавният глава в своите два мандата". 

Кашъмов уточни, че Конституционният съд се е произнесъл по принцип за подобни казуси още през 1996 г. със своето решение № 7, в което казва, че публичните личности са длъжни да търпят повече интерес, отколкото  частните фигури и в този смисъл е напълно логично, че една среща между най-висши публични личности в страната е при всяко положение публична и няма как да става въпрос за ограничен достъп, освен ако не се обсъждат въпроси, свързани с националната сигурност.

За това имат ли достътъчна култура по въпросите на публичността политиците в България- можете да чуете в интервюто на Силвия Великова с Александър Кашъмов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна