Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският парламент ратифицира споразумението с Русия под дъжд от яйца

Украинският парламент ратифицира споразумението с Русия за оставане на руския Черноморски флот в украинското пристанище Севастопол до 2042 г.  

Заседанието на Върховната рада започна с инциденти. В залата се спусна "димна завеса" от хвърлени димки. Десетки яйца полетяха към председателя на парламента Володимир Литвин. Той се прикри с чадър и въпреки инцидентите откри заседанието.

Пред сградата на Върховната рада цари оживление. На място са се събрали хиляди привърженици на управляващата проруска Партия на регионите и на прозападната опозиция.

На извънредно заседание Държавната дума в Москва също ратифицира споразумението с Украйна за Черноморския флот. Заседанията на Върховната рада и на Държавната дума започнаха по едно и също време - в 11 ч. московско време (10 ч. българско време).

Необходимо е текстът да бъде одобрен и от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, което се очаква да стане още утре. След това законът ще отиде за подпис при президента Дмитрий Медведев.

Споразумението бе подписано на 21 април в украинския град Харков от президентите Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. То предвижда действието на договора за наемане от Русия на военноморската база в Севастопол, което изтича през 2017 г., да бъде продължено с 25 години, в замяна на намаляване на цената на руския газ за Украйна.

По публикацията работи: ИТАР-ТАСС и Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени