Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха петролния разлив в Мексиканския залив за национално бедствие

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да се използват "всички налични ресурси", включително военен персонал и техника, за справяне с последствията от петролния разлив в Мексиканския залив след пожара на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън". Това съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс на извънредна пресконференция във Вашингтон.

На брифинга американският министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано заяви, че разливът, който заплашва американското крайбрежие с екологична катастрофа, е от национално значение и се взимат всички необходими мерки за свеждане до минимум на очакваните щети. "Днес обявявам този разлив за разлив от национално значение. Това означава, че сега можем да пренасочим ресурси от цялата страна, например, от други крайбрежни райони, които ще имат централизирана комуникация, тъй като разливът пресича различни райони."

Министър Наполитано заяви още, че "Бритиш Перолиум", която е собственик на платформата, носи пълната отговорност за бедствието, като администрацията на Барак Обама ще окаже натиск върху компанията да се ангажира с възможно най-ефикасни мерки за спиране на изтичането и за изчистване на нефтеното петно.

Възможно е монтирането на спирателен вентил на мястото на изгорялата платформа да отнеме до 90 дни, съобщиха още американските представитители.

Около 5 хиляди барела петрол изтичат в морето всеки ден от мястото на изгорялата платформа, която се намира на около 80 км. от американското крайбрежие. На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км и се насочва към бреговете на Луизиана. Очаква се нефтът да достигне крайбрежието утре вечер.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Ройтерс, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени