Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РЕКОПАК ще поиска прокурорска проверка

Организацията за разделно събиране на отпадъци РЕКОПАК ще поиска прокурорска проверка, която да докаже, че е изпълнила задълженията си за миналата година. Министерството на околната среда обвини РЕКОПАК в опит за измама и ги заплаши с отнемане на разрешителното.

От РЕКОПАК съобщиха, че на 12 април работата им е проверена от представители на екоминистерството и тогава не са установени нарушения, но две седмици по-късно не беше одобрен докладът им за събраните пластмасови отпадъци. Това съобщи за "Хоризонт" Лушка Станчовска - търговски директор на РЕКОПАК.

Смятам, че е подведена г-жа Караджова, защото имаме сведения, че тя има натиск от други организации, които желаят малките организации да бъдат елиминирани от пазара.

Проверката, която е извършена на място за дейността на РЕКОПАК, показва, че няма нарушения.

В констативния протокол не са упоменати нарушения. РЕКОПАК няма неизпълнения на целите за оползотворяване на опаковки от пластмаса. Имаме направен доклад от регистриран одитор.

От своя страна, в интервю за "Хоризонт", заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева коментира, че е установено сериозно разминаване между реалната дейност и представените данни от две организации за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.