Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчете намаляване на негативните очаквания за икономическата ситуация

Националната статистика отчете намаляване на негативните очаквания за икономическата ситуация за година напред. Все пак се очаква да има съкращения на работници, но не в такива мащаби, както е в момента. При промишленото производство през март се отчита ръст на продукцията с над 21% спрямо февруари. Оборотите в строителството и търговията, обаче продължават да се свиват.

По-високата оценка на потребителското доверие се дължи основно на хората от градовете. Живеещите в селата очакват финансовите им проблеми да се задълбочават. Данните на статистиката показват още, че през март се е увеличило промишленото производство у нас. В сравнение със същия месец на 2009 г. преработващата промишленост отчита ръст от около 6%.

При инвестиционните продукти ръстът е над 17%. В сравнение с февруари ръстът в преработващата промишленост е над 34%. Сериозно се е увеличило производството на тютюневи изделия и напитки. При строителната продукция обаче продължава да се отчита спад. Почти 30% по-малко са построените жилищни сгради. По предварителни данни оборотът и в търговския сектор през март намалява с около 14% спрямо същия месец на предходната година.
По публикацията работи: Нели Тодорова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна