Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: "Ако някой седи и чака по-добри времена, да си преосмисли стратегията"

Снимка: БГНЕС

Сагата с българските тютюни продължи много повече, отколкото трябваше, но това не е причина да не се довърши докрай, така че сега смятаме да сложим точката, заяви в предаването "От петък до петък" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с въпроса за приватизацията на "Булгартабак". "Няма избран купувач, защото затова сме избрали най-добрия консултант в бранша. Те започнаха вече работа", посочи Трайков.

Ако на някого стратегията му е да седи и да чака по-добри времена, мисля, че трябва да си я преосмисли, подчерта министърът. "Що се отнася до преструктурирането в системата на министерството, такова вече бе извършено есента ... Тогава оптимизирахме процесите, променихме дирекциите и намалихме числото на персонала с 15,12%, което е факт. Не щатни бройки, а живи хора. Това, което сега правим като втора стъпка, е намаление на разходите във второстепенните разпоредители на бюджетни кредити. Там есента постигнахме около 7-8% със орязването на някои разходи, сега предприемаме втората стъпка, която е свързана с преструктуриране на процесите и оттам ще дойде и повишаване на ефективността, и намаляване на разходите", каза още той.

Това, което искаме в България, е да намерим едно, две или три неща, в които да сме най-малкото европейски шампиони, а защо не и световни, посочи Трайков във връзка с конкурентноспособността на българската икономика. "Затова и в рамката за стратегия "20/20" на България заложихме разходи за научно-изследователска дейност между 1,4 и 2% от брутния национален продукт. За 2008 г., която беше силна и богата година за българската икономика, този процент е бил 0,49", посочи Трайков. Според него конкурентноспособността на българската икономика в момента е ниска, защото поне в последните годни сме разчитали изцяло на отрасли с ниска добавена стойност и те са били в основата на икономическия растеж - текстилна и шивашка промишленост, строителство. "И в момента, в който се променя цялата тъкан на световната икономика, се оказва, че точно в тези отрасли има страни, които са по-конкурентни от нас. Значи ние трябва да изберем и други пътища за постигането на целите си за една икономика, която да осигури жизнения стандарт, към който се стремим", категоричен е министър Трайков.

В каква посока се работи за привличането на чуждестранни инвестиции, с колко ще се повиши стандартът на живот до края на мандата на ГЕРБ и как една нация може да се превърне във високотехнологична можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Трайчо Трайков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна