Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС възстанови Недим Генджев на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет

Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет. Пред "Хоризонт" Генджев обяви, че ще влезе в Главното мюфтийство след ревизия, защото очаквал отново нарушения.

Борбата си Недим Генджев води 12 години. Избран е през 1995 година, отстранен 3 години по-късно. През 2004 година беше направена фалшивата конференция, която ме отстрани, обясни той. За дългогодишните си съдебни неволи Генджев обвинява тогавашния председател на СГС Светлин Михайлов и намесата на политици. Започвам с ревизия, каза той.

Защото през тези години според информацията, с която разполагаме за харчене безразборно пари, мен ме интересува съдбата на мюсюлманското вероизповедание, защото в момента има над 300 джамии без имами. Имамите в България не са получавали заплати от 10 години. Идват хора, изповядват нетрадиционен ислям.

Генджев подчерта, че няма да има реваншизъм към досегашното ръководство, но към момента не смята да свиква нова конференция за избор на главен мюфтия. Съдът го възстанови като председател на Висшия мюсюлмански съвет.

Специално ще ви поканя на първото заседание на Висшия мюсюлмански духовен съвет, на който ще се избере главен мюфтия. Засега ще запазя в тайна...

От екипа на досегашния главен мюфтия Мустафа Хаджи отказаха коментар на нападките на Генджев. Очаква се по-късно да излязат с официална позиция.
По публикацията работи: Снежана Иванова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени