Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската роза - от Бай Ганьо до Джесика Симпсън

На 21.05 в Розовата долина започна кампанията по прибирането на розовия цвят.Производителите очакват по добра реколта спрямо миналата година. За килограм набрани рози розоберачите ще получават по 55 стотинки . Близо 15 хиляди са декарите с маслодайна роза в Долината
Снимка: БГНЕС

Кампанията по розобера в България, която започна от 21-и май, тече с пълна сила. Но и има и проблеми - розите са евтини, не достигат розоберачи. Държавата продължава да умува как да подпомогне отрасъла, който не носи огромни приходи, но е визитната картичка на страната ни пред света. Американската певица Джесика Симпсън е на път да измести Бай Ганьо по линията - мускали - розово масло - световна популярност на гюловия екстракт. Очаква се по покана на зедемелския министър Мирослав Найденов певицата да посети България, за да види от къде тръгва благоуханното масло, което тя използва в новия си парфюм. Ароматът се казва "Фантастична нощ". 

Как се отнасят към предстоящото посещение на звездата бабите от Карловско, какви са трудностите на розоберачите и производителите на розово масло - чуйте в звуковия файл с репортажа на Веселина Миланова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени