Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Василев: В България рибата се вмирисва откъм опашката

Снимка: БГНЕС
Николай Василев е български философ и политик. Той е професор по философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където води редовен курс по Философия на историята. Участва в правителството на Филип Димитров като министър на образованието и науката.
В интервю за предаването "От петък до петък" проф. Николай Василев изрази позицията си по отношение на несполучилия вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ. Много актуален е, според проф. Василев, лозунгът от последните парламентари избори "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов"" Цялата ни избирателна система е такава", каза той "Гласуваш за Костов, получаваш Станишев.Гласуваш за Станишев , получаваш Доган. Гласуваш за Доган, получаваш Сидеров.Гласуваш за Сидеров - получаваш Борисов. Всеки гласува уж за различен, но в крайна сметка ги възпроизвеждаме."
Опозицията има право в много от своите критики,смята Николай Василев, от друга страна управлението също има право в много от своите оправдания. Но нито едните, нито другите, казва той, имат моралното право да се изправят пред българския народ, да се нападат и да се отбраняват.
За излизане от подобен кръг, когато корупцията е просмукала държавата професорът предложи  революция. Десетоноемврийският преврат не си е свършил работата. "Трябва гражданска революция.Това е единственият изход, но няма да стане. Гражданското общество не се  е разбудило, ако се разбуди, то ще се състои от същите лица, които правят партиите, корпорациите, мафиите. Нашата барикада има само една страна. И управлението и народа - сме от едната страна. В България корупцията е просмукала държавата отгору до дулу - не е само властта. В България, рибата се вмирисва откъм опашката. Целият народ краде." Тази тъжна констатация проф. Николай Василев направи пред журналистката Катя Лещанска и допълни:
"След 5 години пак ще имаме автобус-убиец. Защото автобусите минават на технически преглед, но хората от сервизите са корумпирани. По пътищата на България има автомобили, които бълват пушеци като половин фабрика. Как тези автомобили са минали технически преглед? Всички са маскари, не бих искал да го кажа, не ми се живее в такъв свят, в който всички са маскари, защото знам, че не всички са такива, много умни хора са изтикани, маргинализирани. Цялото интервю на Катя Лещанска с проф. Николай Василев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени