Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на шесто място в ЕС по чистота на водите за къпане

От 93 зони за къпане в страната на открити водни площи 14 не отговарят на по-строгите критерии за къпане, но съответстват на задължителните за Европейския съюз изисквания. Повечето от тях се намират в района на Варна.

Основната причина, поради която се влошава качеството на водите, е недостатъчният брой пречиствателни станции за отпадни води. Въпреки това, за миналата година Европейската комисия нарежда България на шесто място сред всички държави-членки по чистота на водите за къпане.

На контрол в страната подлежат и басейните, които са 1 769; от тях - 1 281 открити и 488 - закрити. Следят се микробиологичните показатели, дезинфекцията на водата, съблекалните, ваните и тоалетните. При установени нарушения, в зависимост от степента на риска за здравето, се предписват глоби в размер от 200 до 3 000 лева или обектите се затварят до отстраняване на нередностите.

Всяка година над хиляда български спасители отиват да работят зад граница. Тези обаче, които остават в страната, спасяват живота на около три хиляди души годишно.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна