Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози сигнализират Европа за "връзка на държавата с организираната престъпност"

Да изгоним това правителство преди да ни е санкционирала Европа, призова Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС
Вчера стана ясно, че правителството иска да узакони ползването на близо 65 хектара гори в Пирин, които бяха заграбени от концесионера на ски пистите над Банско – фирма „Юлен АД”. С намерението за промени в законодателството се отваря възможност всеки друг концесионер, който е построил незаконно писти и лифтове, да поиска същата преференция, както сега ще бъде направена за фирма „Юлен”. Еколозите вчера заявиха, че това е недопустимо.
В предаването „Преди всички” Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани” подчерта, че казаното от правителството, че не може да бъде отнета концесията, не е вярно. Това, че община Банско по някакъв начин е свързана с „Юлен” и имат интерес тази фирма да не бъде санкционирана, това не означава, че държавата трябва да се връзва и да бъде роб на една частна компания. Недопустимо е един крадец да бъде толериран от държавата и държавата да става съучастник в една кражба. Държавата трябва да санкционира крадците, а в момента държавата се превръща в крадец. Не желая моята държава да бъде разбойник.
Андрей Ковачев подчерта, че МОСВ от 1 година знае за тези 65 хектара. От 1 година се чудят по какъв начин да им узаконят това нарушение. Досега не са намерили друг начин, освен да променят Закона за концесиите. Това показва свързаност на правителството с „Юлен”, коментира той. Според него това е началото на края на това правителство. Това правителство стигна по-далеч отколкото правителството на тройната коалиция в узаконяването на незаконното, смята Ковачев.
Ще сигнализираме Европа за връзката на държавата с организираната престъпност, подчерта той и добави: Надявам се ние – гражданите на България да изгоним едно такова корумпирано правителство преди да ни е санкционирала Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени