Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес съществува държавата Южен Судан

Последна промяна: 14:00 ч.

От днес в света има нова държава. Това е Южен Судан, който се отделя от Судан съгласно решението на своите жители, взето на референдум през януари. Разделянето стана факт след гражданска война, продължила десетилетия и отнела живота на два милиона души. Вчера суданското правителство призна независимостта на Юга.

Мирното споразумение от 2005 г., подписано с посредничеството на Запада, проправи пътя към референдума за независимостта на Южен Судан през януари. На него близо 99 процента от южносуданците се произнесоха за разделението на страната им на две. Хартум обеща, че ще уважи този резултат и вчера призна независимостта на Република Южен Судан.

Между двете страни предстои да бъдат решени ключови въпроси, като статута на оспорваните гранични провинции. Най-големият проблем остава спорът между Севера и Юга за петролните залежи, разположени близо до общата граница.

В същото време, новата държава ще бъде една от най-бедните на планетата. По последно проучване, само 15 процента от гражданите сега са грамотни.

За отбелязването на независимостта в столицата Джуба ще бъдат генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и редица чуждестранни дипломати.

По решение на Съвета за сигурност в Южен Судан ще бъде разположена международна мисия от 7 000 военни, които ще помагат за укрепване на сигурността.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна