Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха отбранително съоръжение от Първата българска държава

Археолози откриха в района на град Кнежа отбранително съоръжение от времето на Първата българска държава. За съществуването на Аспаруховия вал има данни от преди повече от век, но едва сега са намерени доказателствата. Сега идеята е съоръжението да се регистрира като паметник с историческа стойност и мястото да се превърне в туристическа атракция.

Проучвателните работи на терена продължават вече две години. Наред със събирането на документи и справки е направено картографиране на района, има и сателитни снимки.

Откритието е с голяма историческа стойност, уредникът в музея в Кнежа Ангел Бачийски: Това са отбранителни съоръжения, изградени по западната част на тогавашната българската държава, които продължават на север от река Дунав като достигат до Карпатите в Румъния. Предполага се, че дълбочината на съоръженията е била над 3 метра, а целта им била да възпират т.нар. конни народи, които нахлували от северозапад и североизток.

Работата продължава. До есента със сканираща техника специалистите трябва да установят точните очертания на вала и да проследят точно неговия път.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени