Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Работодателят да гарантира заплатата на временно заетия работник

Работодателят, а не само Агенцията за временна заетост, да гарантира заплатата и осигуровката на своя работник. За това ще настояват синдикатите при консултациите с правителството и работодателите за регулирането на временната заетост, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, предвид "масовите нарушения в сферата на труда" Агенцията няма да може да защити правата на работника:

Инспекцията по труда не е в състояние да контролира сегашния режим на над 200 000 субекти, които наемат работници. Какво остава в този режим, за който Ви говоря? Давам пример: Агенцията за временна заетост, базирана в София, има сключен договор с мен и ми казва, че отивам да работя една седмица или два дена някъде на морето като сервитьорка в хотел Х да речем в Резово. Отивам там за два дена работя и се връщам. През тези два дни какво е станало с мен никой не знае - нито Агенцията за временна заетост, която е в София. Знае само този работодател, при когото съм работил.

Практиката на временно заети е много добре известна и работи отлично в западните държави от години, каза за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" управителят на Агенция за временна заетост Людмил Памукчиев:

Що се отнася до защитата на работника, тя реално погледнато е в ръцете на Агенция за временна заетост, тъй като тя сключва договор с него. Хората работят на трето място реално погледнато. Но е в интерес на агенцията тя да контролира спазването на часовете, на плащанията, на осигуровките и т.н, тъй като повечето агенции начисляват процент върху брутната заплат т.е. самата агенция има интерес всичко да бъде платено.

Още по темата: Ще успеят ли бизнесът и синдикатите да се споразумеят за правилата за временна заетост?

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна