Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци оттеглят подписката си срещу добива на шистов газ заради политизация на протеста им

Снимка: БГНЕС
Силистренци оттеглят подписката си срещу добива на шистов газ в Североизточна България, тъй като смятат, че протестите им се политизират. Членовете на гражданската инициативна група обясниха, че са подведени от д-р Веско Димов, председател на Инициативния комитет, който самоволно включил в кампанията имената на Душана Здравкова и Алексей Петров. Събраните над 4 хиляди подписа ще бъдат изпратени до Комисията по петициите в Народното събрание и до европейски институции.

В същото време еколози предупредиха, че Добруджа е на прага да бъде изцяло замърсена от проучванията и евентуалния добив на шистов газ. Марияна Христова от коалиция „За земята” заяви:

Става въпрос за един огромен воден хоризонт, който е на 13 033 кв. км. Обяснява се, че тази зона би могла да бъде защитена с една циментова капсула, през която да минават тези отровни води, които са под огромно налягане. Проблема на тази технология въобще е, че отработените води не подлежат на рециклиране. Тоест - веднаж замърсено цялото това подземно езеро, огромно, няма как да бъде изчистено вече.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна