Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ поздравиха Румъния за договора за ПРО

Румънската база Девеселу, където ще бъдат разположени елементите на ПРО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама поздрави румънския си колега Траян Бъсеску след подписването във Вашингтон на договора за разполагане в Румъния на елементи от системата за противоракетна отбрана.

"Споразумението е израз на готовността на президента Бъсеску да съдейства за укрепване на НАТО и да гарантира, че съюзниците са способни да посрещнат заплахите на 21 век,", се казва  в декларация на  Белия дом.

Двамата президенти разискваха ролята на Румъния в НАТО. Обама благодари за участиет на Букурещ в мисията на НАТО в Афганистан.

След срещата с Обама Бъсеску заяви в интервю за Асошиейтед прес, че въпреки икономическите трудности в Европа, неговата страна ще продължи усилията за присъединяване към еврозоната. Той изтъкна и важността на близките отношения с Вашингтон за сигурността на Румъния:

"Военният съюз със Съединените щати, включително договорът за противоракетната отбрана и разполагането на американски военни на румънска земя, е гаранция за сигурността на Румъния. Историята ни научи, че тя е най-ценното".

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна