Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затлъстелите хора са повече от недохранените, сочи доклад на Червения кръст

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Затлъстелите хора по света са повече от недохранените, а трудностите пред хората, които имат недостиг на храна се увеличават заради задълбочаващата се хранителна криза. Това обяви Червеният кръст в Делхи, представяйки резултатите от годишния си доклад за световните бедствия.

Хуманитарната организация, чието седалище е в Женева, подчерта неравенството между богатите и бедните, както и проблемите, причинени от последния скок в цените на храните. За изминалата година е имало 1 милиард и 500 милиона души по света, които са били затлъстели, а 925 милиона са страдали от недохранване, сочат статистическите данни в доклада. Според Червения кръст проблемите с глада съществуват не заради липсата на храна в световен мащаб, а заради лошото й разпределение, прахосването на хранителни ресурси и повишаващите се цени, които правят хранителните продукти трудно достъпни.

След като свободното взаимодействие на пазарните сили е довело до ситуация, в която около 15 процента от човечеството е гладно, а други 20 процента са с наднормено тегло, нещо някъде ужасно се е объркало, посочи в изявление по повод доклада генералният секретар на организацията Бекеле Гелета.

Прекаляването с храната сега убива повече, отколкото гладът, заяви при представянето на данните директорът на Червения кръст за азиатско-тихоокеанския регион Джаган Чапагаин.

Спекулативната търговия с хранителни продукти и климатичните промени са също сред факторите, довели до размириците в Близкия изток и северна Африка през 2011 г., смятат от организацията.

Цените на храните силно се покачиха през 2011 г. и се появиха страхове, че може да се повтори хрнителната криза от 2008 г., която доведе до бунтове и политическа нестабилност в много държави, припомня Франс прес.

Докладът за световните бедствия е се публикува веднъж годишно и представя световните проблеми в определена област. През миналата година темата беше посветена на урбанизацията, а през 2009 г. - на СПИН и здравеопазването.
По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени