Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът ще поскъпне с 11 % от 2013-та година

Снимка: БГНЕС
С 11 % ще поскъпне токът от 2013-та година заради задължението енергийните предприятия да плащат за емисиите вредни газове, които изхвърлят в атмосферата. Поскъпването може да е значително по-голямо, ако Еврокомисията не позволи на България да отложи плащанията до 2020-та година, обясни икономическият министър Трайчо Трайков:

Нашата страна до другиден - 30 септември, ще внесе плана си и желанието си да се възползва от тази деругация. Означава, че през 2013 г. централите, които участват в плана няма да купят сто процента от емисиите, които са им необходими, ще купят само 30 процента. Без деругацията цената на електричеството, само поради тази причина, през 2013 година трябва да се повиши с около 25 %, с дерогацията до 11 %.

Министърът на околната среда Нона Караджова изтъкна, че това увеличение е за целия ЕС. За да не плащат по 15 евро за всеки тон вредни емисии от 2013-та, различните предприятия ще трябва да направят инвестиции от над 850 милиона евро до 2020-та година. Има ТЕЦ-ове, които не са заложили такива инвестиции, и на практика няма да се възползват от плана за отлагане.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна