Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова съвременна апаратура е инсталирана в екологичната станция в резервата "Сребърна"

Снимка: БГНЕС

Нова съвременна апаратура, на стойност 90 хиляди евро, е инсталирана в екологичната станция на БАН в резервата "Сребърна". Техниката е купена по проект на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, финансиран от Европейския съюз.

Екологичната станция "Сребърна" е една от трите полеви бази на БАН, включена в мрежата лаборатории за изследване на влажните зони ует ланет и вече разполагат с най-модерна апаратура за мониторинг, съобщи проф. Бойко Георгиев, координатор на проекта:

В тукашната лаборатория е влязла първо оптическа техника, съвсем съвременна, модерна. Свързахме лабораторията с интернет. Сега имаме възможност ежедневно да обменяме информация и още в деня, когато са направени анализите, да получаване в София резултатите.

С нова техника по проекта са оборудвани и останалите две полеви лаборатории - при Атанасовското езеро и в Созопол, както и централата на института по биоразнообразие в София. 15 млади учени са изпратени на стаж в европейски научни институти. Проблемът с финансирането на БАН обаче още е на дневен ред, каза директорът на института доц. Вълко Бисерков:

Имаме недостиг. За последните два месеца и четири дни ние нямаме заплати. Нещата са особено критични и през цялата 2010, през цялата 2011 година няма отпуснати никакви средства за ток, телефон, вода, парно, ние нямаме отпуснати нито лев.

Информацията е на кореспондента на БНР в Силистра Маргарита Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна