Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виза Недялкова: Разговор за изборните нарушения е задължителен за демокрацията

Снимка: Архив

Много добра новина за мен на тези избори е, че ДПС гласува максимално шарено, каза в студиото на "12 плюс 3" журналистката Виза Недялкова. Според нея това не е само в резултат от отцепването на Касим Дал, нито на това, че Ахмед Доган не е бил твърд в своите инструкции, а на факта, че хората са проявили своята воля. Надявам се с това да се прекрати сатанизацията на тази партия. Ако тези хора бъдат оставени на мира и не бъдат споменавани като плашило мисля, че те постепенно и спокойно ще се интегрират, добави тя. Според Недялкова резултатите от изборите показват, че сините и Атака са със затихващи функции.

Запитана по какъв начин заемането на всички властови позиции в държавата от ГЕРБ ще се отрази на управлението, Недялкова прогнозира, че печалбата в местните избори означава избояване на котерии, местен клиентелизъм, който е изключително вреден. Местните активисти започват да пълзят към центъра, да заемат постове.

Недялкова обърна внимание върху факта, че едва половината от населението е гласувало, а за управляващите е гласувала половината от тях. Това означава, че има опозиция без представителство. 75 процента от българите не са гласували за властимащите, а това е грамаден потенциал, заключи журналистката.

Тя заяви още, че е нужно провеждането на форум с участието на представители на всички партии, на който да бъдат коментирани случаите на изборни нарушения. Такъв разговор е задължителен за демокрацията, настоя тя.

Чуйте цялото интервю с Виза Недялкова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна