Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папандреу на среща с президента с предложение за временно правителство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу е на извънредна среща с президента Каролос Папуляс. Той носи предложение да бъде съставено временно правителство на националното спасение. Депутати от управляващата социалистическа партия и от опозицията настояват за незабавна оставка на кабинета.

До този момент премиерът Папандреу не е направил официално изявление, че напуска поста. Според депутати, близки до министър-председателя, визитата при президента е с предложение за съставяне на преходно правителство от двете основни партии.

По-рано днес Реджина Вартзели, която е началник на кабинета на Папандреу, заяви, че премиерът не възнамерява да подава оставка.

Лидерът на опозицията Антонис Самарас каза, че условието за реализиране на новия кабинет е незабавна оставка на премиера и предсрочни избори в най-скоро време.

Депутати социалисти събират подписи в петиция към президентската институция, в случай че премиерът откаже да подаде оставка и се стигне до политически хаос. Те заявиха в парламента, че няма да подкрепят вота на доверие. Няма шанс правителството да получи необходимите гласове за подкрепа, единодушни са всички коментари досега. Гласуването е предвидено за петък. 

Междувременно стана ясно, че в Гърция може и да няма референдум за спасителния план, ако управляващата партия ПАСОК и опозиционните партии постигнат споразумение да разрешат политическата криза. Това е съобщил служител в кабинета на премиера Георгиос Папандреу пред Ройтерс. "Няма причина да правим референдум, ако има консенсус между двете големи партии", обяснил служителят.

Реално страната е без правителство от тази сутрин, когато министри и депутати от управляващата партия обвиниха Папандреу, че води Гърция към излизане от еврозоната и поискаха оставката му.

По повод дебатите за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, от ЕК заявиха, че това не е възможно без излизане и от Европейския съюз. Говорителят на Комисията Каролина Котова обаче направи уточнението, че говори само за правните аспекти на Лисабонския договор, а не за хипотетичните сценарии пред Гърция:

Договорът не предвижда възможност за излизане от Еврозоната без излизане и от Европейския съюз. Наистина настоящата ситуация е такава - ние обаче не можем да се ангажираме с никакви дискусии по детайлите.

Каролина Котова отрече Европейската комисия да е знаела предварително за плановете на гръцкия премиер за референдум и заяви, че в Брюксел са научили за тях едва в понеделник.

Под знака на дълговата криза в еврозоната, в Кан започна срещата на високо равнище на Г-20. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че най-важната задача на лидерите, е да решат европейската финансова криза. Той посочи, че ЕС е предприел някои важни стъпки за всеобхватно решение, но трябва да бъдат очертани подробностите за това как планът ще бъде приложен изцяло и решително.

Обама направи изявление заедно с френския си колега Никола Саркози, с когото се срещна преди срещата на Г-20. Двамата са обсъдили как да решат ситуацията в Гърция след обявеното намерение за референдум. 

Информация на кореспондентите на БНР Катя Пеева и Диана Чепишева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени