Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет, Либия, Сирия - Арабската пролет продължава

Снимка: БГНЕС

Арестът на Сейф ал Ислам е поредният повод за разногласия между отделните фракции в Либия.  Условието на групировката, която го държи, е сформиране на новото правителство. Не би трябвало да има никаква изненада от отказа на Либия да предаде Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд в Хага, тъй като Либия не е страна по договора за създаване на съда в Хага и това настояване е опит да се поправи една тактическа грешка - издаване на международна заповед за арест на Кадафи, сина му и шефа на разузнаването. Не беше ясно нито кой ще ги арестува, нито кога, нито каква ще е съдбата им след ареста, коментира за "12+3" журналистът от БТА Николай Петров.

Арабската лига гледа малко оптимистично на възможността да принуди режима в Дамаск да прекрати репресиите срещу собствения си народ. Много добре познават Асад, но смятат, че са в състояние да окажат натиск върху режима. В случая обаче Башар ал Асад знае, че никога няма да се стигне до крайни мерки. И Западният свят е изтъквал, че либийският сценарий в Сирия е неприложим. тотално дестабилизиране на обстановката в Сирия ще се отрази отрицателно върху много други процеси. Руският външен министър Лавров категорично отхвърли възможността за сваляне на Асад.

В Египет може да се стигне до нова Арабска пролет, т.е. вече Арабска зима. Нещата като че ли минаха най-безболезнено, събитията реално заприличаха отново на събитията, които доведоха до свалянето на Мубарак. От събота досега са убити 20 души, протестиращите настояват Висшият военен съвет да се оттегли от властта и да има избори - нещо, което военните в настоящия момент не бързат да правят, каза още Николай Петров

Цялото интервю на Даниела Якова с Николай Петров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна