Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва международна конференция за климата и глобалното затопляне

Снимка: Архив
В град Дърбан, Южна Африка днес се открива международна конференция за климата и мерките срещу глобалното затопляне. Във форума ще участват над 12 хиляди делегати от близо 200 страни.

В Дърбан се очакват сложни дискусии по постигането на международно споразумение, което да наследи Протокола от Киото, чийто срок изтича в края на следващата година. Протоколът е единствената юридическа рамка, която слага ограничения върху емисиите на парникови газове на около 40 индустриални държави по света. Документът обаче не е подписан от най-големите замърсители - САЩ, Китай и Индия. Развиващите се страни искат нови ангажименти от индустриалните сили, но страни като Канада, Япония и Русия отказват да поемат такива ангажименти.

В навечерието на конференцията в Дърбан Световната метеорологична организация съобщи, че е постигнат нов рекорд в индустриалното замърсяване на планетата. Вицепрезидентът на организацията Чери Ленгуаза обобщи данните:

Концентрацията на парникови газове в атмосферата през 2010 г. достигна най-високото си равнище от прединдустриалната ера насам. Те са нараснали с 29 процента през последните 20 години, като основен дял в това увеличение - над 80 процента, се пада на въглеродния диоксид.

Сред причините учените посочват обезлесяването на планетата, използването на фосилни горива - нефт и въглища, дейностите в земеделието и др.

Европейският съюз, който произвежда 11 % от вредните емисии в света, настоява за изготвянето в Дърбан на пътна карта, за да може споразумението, което ще замени Протокола от Киото да бъде подписано през 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна