Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Държавата не е брашнен чувал

Снимка: БГНЕС

Държавата няма да плаща дълговете на болниците, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на реновираната централна част на болница "Света Анна" в София. По думите му болниците трябва да бъдат преструктурирани с по-добро управление. 

Разбирате ли в каква безизходица ме поставят мене? Идва примерно шеф на болница и казва: "Ами... сега трябва сто милиона да ми намериш." "Защо?" "Защото си напазарувах апаратура, похарчих си ги за лекарства, дадох си високи заплати и сега ми ги дай!" Аз питам - от кое перо? От зърното, от животновъда, от железницата, от сигурността - от кое перо? Аз искам в края на краищата да обясня за стотен път, държавата не е брашнен чувал. Тя не е нито моя, нито на ГЕРБ, на никой, тя е на всичките нас, и когато някой прави подобни неща и идва при мен, казва ми: "Сега ме оправяй!", няма как да стане, заяви Борисов.

По повод случаите на смърт на родилки в последния месец премиерът препоръча на лекарите да направят курбан.

Премиерът коментира и твърдението на вицепремиера Симеон Дянков, че нито едно правителство досега не е имало волята да ореже пенсиите на силовите министерства и да направи така, че те сами да си плащат осигуровките.

Сега съм възложил на една работна група, за да не противопоставят непрекъснато Дянков с Цветанов и на военния министър съм му казал по тази тема да не се изказва, докато не направят разчетите, обясни той. Борисов подчерта, че полицаи, военни и част от администрацията не си плащат осигуровките и така става дупка в НОИ, която се покрива от данъците на същите тези хора. Моето лично мнение е, че всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките, да си плаща данъците, подчерта той. Борисов смята, че ако това доведе до понижаване на заплатите, то това може да се компенсира с повишение на заплата, толкова, колкото държавата поема като осигуровки.

По повод утрешния национален протест, готвен от синдикатите, Борисов заяви:

Всеки, който иска да протестира. Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали. Когато е трябвало, не са протестирали. С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили тия милиарди дългове, в момента да плащат. С удоволствие бих протестирал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени