Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия въвежда в експлоатация нова радиолакоционна станция в Калининград

Русия въвежда в експлоатация новата си радиолакоционна станция, разположена в нейния северозападен анклав Калининград. Това е една от мерките, обявени преди седмица от президента Дмитрий Медведев в отговор на американските планове за изграждане на противоракетен щит в Европа.

Новата станция е с радиус на действие 6 хиляди км и може да контролира ракетните стартове в цяла Европа, а също така в северната акваторията на Атлантическия океан, обяви командващият на руските войски за Въздушно-космическа отбрана ген. Олег Остапенко.

Военни анализатори обаче смятат, че радиолокационната станция в Калининград едва ли може да се смята за адекватен отговор на американския противоракетен щит, тъй като на практика тя може само да регистрира евентуално изстрелване, без дори да осигурява данни за насочване на руските средства за противодействие.   

Президентът Дмитрий Медведев обвинява САЩ, че с разполагането на  системи за ПРО в Европа ще нарушат стратегическия баланс на силите и настоява за юридически гаранции, че ракетният щит няма да е насочен срещу руския ядрен потенциал. Ако двете страни не се договорят по тези проблеми, Кремъл заплашва да продължи с ответните мерки, една от които е разполагането на оперативно-тактически ракети "Искандер" в Калининградска област и в южната част на Русия.

Информацията е на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени