Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Съоръженията на Витоша може да работят

След като собственикът на ски-съоръженията на Витоша не се справя, общината трябва да намери нов, заяви Константин Иванов от коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България".

Лифтовете и влековете са построени много преди Столичната община да ги продаде на "Витоша ски", добавят природозащитниците и оспорват твърденията на фирмата, че законите и държавата й пречат да пусне съоръженията за зимния сезон, с което поставя пред провал туристическата зима на Витоша.

Експертите твърдят, че пускането на съществуващите лифтове и влекове е отговорност на самата фирма и няма никаква връзка с подробния устройствен план, според който от години фирмата "Витоша ски" иска да изгради нови съоръжения на различни от сега съществуващите места.

Това че планът не беше одобрен, не означава, че съществуващите съоръжения не може да бъдат използвани, посочи Константин Иванов.

От неправителствените организации смятат, че фирмата, която държи съоръженията на Витоша, досега не е плащала наем, че ползва държавен горски фонд, който се намира под лифтовете и влековете.

Природозащитниците определят като натиск върху държавата ежегодните заплахи за спиране на лифтовете в началото на ски-сезона.

Информация на Олга Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна