Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Мачуганов: Протестите са преди всичко въпрос на чест

Снимка: Архив

Протестите са преди всичко въпрос на чест, каза в предаването "Преди всички" ловешкият зърнопроизводител Димитър Мачуганов. Тук сме основно, защото няма правила, ние не можем да предвиждаме в близка перспектива бизнеса си. Искаме единственият сектор, който има положително търговско салдо - секторът зърнопроизводство, да бъде подпомогнат, иначе няма да го има и него. Ние сме единствените конкурентни на Европа, добави той.

По-големите трактори, които не отговарят на критериите на Софийска община, ще останат на Ботевградско шосе преди София на Ботевградско шосе, информира Мачуганов. Идеята на протестиращите е те да не създават неудобства на гражданите и пътуващите към София. Най-малко 1500 души се очаква да дойдат с автобуси и със собствените си автомобили.

Смятаме, че има някакви минимални резерви за компромисен вариант за финансово подпомагане на сектора, но си даваме сметка колко е тежко положението в държавата. Затова оставяме на заден план финасовата страна на въпроса, а поставяме на преден план искането за ясни и точни правила в сектора, формулира исканията на протестиращите събеседникът. На въпрос дали исканията за оставки на министрите на финансите и земеделието са все още в сила, той отговори: Нормално е да искаме някой да понесе политическа и морална отговорност за това, което се случи със сектора, при положение, че диалогът не е прекъсван две години и половина.

Чуйте цялото интервю на Веселина Миланова с Димитър Мачуганов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна