Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои либерализация на пазара на учебници

Снимка: БГНЕС

Либерализация на пазара на учебници - това е една от идеите, които ще залегнат в новия закон за училищното образование. Законопроектът все още се подготвя. Преди дни основните насоки бяха обсъдени на среща на депутати от парламентарната образователна комисия със заместник-министъра на образованието Милена Дамянова. Смисълът на либерализацията и трудностите при гарантирането й чрез текстовете в закона в ефира на "Хоризонт до обед" разясни Огнян Стоичков, председател на образователната комисия:

Аз лично съм поддържник на идеята за либерализацията на пазара на учебници, защото през 21 век не може да съществува ограничение на пазара, включително и на пазара на учебници. Досега само до три учебника по един предмет можеха да бъдат одобрени, което не отговаря на пазарната логика. До момента не е представено ясно законодателно решение как да се гарантира прозрачност на конкурсите при ясни правила за всички издатели на учебници, заяви Стоичков. Според него до момента тези три учебника са били одобрявани с мълчаливо негласно споразумение между трите най-големи издателства и пазарът на учебници е нямал проблеми.

Възможно е изкривяване на процедурата, особено в условия на криза, когато държавата гарантира пазара на учебници. Досега правилата, разписани в наредбата за конкурс, който се провежда от директора и от педагогическия състав, не гарантират достатъчна прозрачност и справедливост на конкурсното начало и затова предложихме повече обществено начало. Предвижда се така нареченият обществен съвет. Аз лично предлагам да се засили участието на родителите и да се чуе родителският глас, добави председателят на парламентарната образователна комисия. Той не премълча сериозните възражения срещу идеята - след като специалистите са си казали думата, доколко родителите притежават тези експертни познания.

Чуйте цялото интервю на Валерия Николова с Огнян Стоичков в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна