Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът призна Илиян Тодоров за невинен за двойното убийство пред дискотека "Соло"

Снимка: БГНЕС

Без посочване на виновен приключи делото за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло".

Състав на Софийския градски съд оправда Илиян Тодоров за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров,  които бяха убити през 2009 година при сбиване на две младежки компании. При инцидента беше ранен и приятелят им Кирил Димитров, който беше спасен от лекарите. 

Според съдебния състав вината на Тодоров не е била доказана. Съдия Румяна Чаналова обясни, че не може просто някой да бъде осъден, без да има категорични доказателства, въпреки че има убити. Само младши съдия Мария Дончева е на особено мнение, като различнията идват от начина на оценка на косвените доказателства. Съдиите обаче са единодушни, че нищо не доказва пряко вината на подсъдимия.  

Съдия Чаналова посочи, че има извънсъдебно признание на Илиян Тодоров пред таксиметров шофьор, че е наръгал някого с нож. Тя обаче посочи, че нито в досъдебната, нито в съдебната фаза е установено кой точно е наръганият и как е станало това. Освен това още по време на досъдебното производство е станало ясно, че раните на починалите момчета са от два ножа, но вторият така и не е търсен.

Според съдебния състав, грешката е, че се е работило само по една-единствена версия, която очевидно е била удобна на разследващите. Поради това не са издирвани и други отговорни за масовото сбиване, документирано и от камери.

Има извънсъдебно признание пред шофьора на таксито, но това извънсъдебно признание само по себе си не е достатъчно. Още повече, че то касае едно увреждане на едно лице, а обвинението е за причиняване смърт на двама души и телесно увреждане на трети от пострадалите. Още повече, че имаме експертизи, които категорично говорят, че са използвани две оръжия на мястото на инцидента. Невинен, не защото не е участвал и не е извършил противоправно деяние, а защото това не беше доказано, аргументира се съдия Румяна Ченалова.

Роднините на убитите момчета бяха разочаровани от решението. Според тях случилото се в съдебната зала показва, че в България е било узаконено моралното убийство.

29-ти състав узакони убийството като морална ценност на това общество. Там, където свършва справедливостта, идва възмездието, каквото и да означава това, защото какъв друг избор имаме ние. Това е такова безумие, такова мачкане. Това е пълен абсурд, каза майката на Кирил Въжаров.

 В четвъртък обвинението поиска доживотен затвор за Тодоров, а родителите на загиналите - доживотен затвор без право на замяна. Присъдата може да бъде обжалвана на следваща инстанция.

Силвия Великова

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна