Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози са възмутени от обвиненията, че спират строежите на магистрали

Снимка: БГНЕС

Водещи български археолози изразиха възмущение от обвиненията, че спират строежи на магистрали заради археологически разкопки. Поводът за гнева на археолозите е една стенограма от заседанието на кабинета миналата седмица. От нея става ясно, че регионалният министър Лиляна Павлова е нападнала остро археологическата гилдия, като директно ги обвинява в изнудване и съботаж.

Чиновници подвеждат министри е тезата с днешна дата на доцент Людмил Вагалински, който е директор на Археологическия музей. За пример той посочи магистрала "Струма". През 2008 година археолозите от страната подадоха подробна информация на Изпълнителна агенция "Пътища" какви обекти има по магистрала Струма, съобразно подаденото трасе, колко би струвало тяхното проучване. И почти нищо не се случи след това. А имало основни проблеми с отчуждаването на земята, каза той. Доцент Вагалински обвини управляващите, че често сменят проектите на трасетата на магистралите и то в последния момент, когато на археолозите им е трудно да реагират бързо.

Доцент Тотко Стоянов е председател на сдружението на археолозите у нас. За него тези думи на министрите са директна обида към цялата гилдия. Квалификациите саботьори, изнудвачи, извиващи ръце са си чиста обида. В някои страни за такова нещо може да се търси удовлетворение в съда, защото това е уронване на престижа на една професия, на една гилдия, смята Стоянов.

Информация на Светослава Кузманова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна