Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на трето място в Европа като донор на културни ценности

Снимка: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца

Преди месец беше спрян търг в Лондон, на който е имало предложени културни ценности от България. Това според експертите е модерната практика "да се изпере вещта". Трафикантът я предлага на аукциона, а подставено лице я купува, но вече с документ. България е на трето място в Европа като донор на културни ценности. Преди нас са само Италия и Гърция. Кризата води до ескалация на престъплението, защото според статистиката особено засилено е иманярството в региони с висока безработица и там това се превръща в семеен бизнес.

Печалбата от трафик на културни ценности е толкова, колкото от пренасяне на наркотици, са категорични експертите и с това обясняват специалните усилия, които се полагат.

Вече е ясно, че и този род престъпления се компютъризира. Повечето от културните ценности се предлагат в интернет. Схемата - ползва се чужд сайт, на който се предлага стока от България. Така самото разкриване на този своеобразен трафик трябва да се разследва чрез съдебна поръчка, а това означава да отнеме много по-дълго време. На последното си за годината заседание Държавно- обществената консултативната комисия по въпросите на превенцията на престъпността направи свой акцент именно трафика на антики. Прокурорът от ВКС Николай Соларов говори за успехите и за проблемите. По думите му по линия на връщане на изнесените от България антики през последните години сме доста добре.

Проблем според Соларов е, че има страни, в които търговията с антики е просто бизнес, за разлика от у нас.

Прокурор Соларов коментира и връзката межди интернационализацията на престъпния бизнес и законодателството ни:

Борбата вече е на друго ниво. Нашите си ги знаем. Това, което е изнесено, знаем, че е изнесено. Службите в Германия и Австрия правят всичко възможно, за да ни съдействат. Много сериозно работим за връщането на културните ценности.

Направени са още 19 операции срещу 16 организирани престъпни групи, които са действали на територията на Германия, Великобритания, Канада, Австрия, САЩ. При операциите за задържани 34 лица, повдигнати са обвинения на 22 лица, възстановена е собствеността на държавата на над 25 хиляди единици движими културни ценности, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Срещу тази статистика обаче има и друга. Според съдията от ВКС Теодора Стамболова за последните три години е имало 25 дела за трафик на културни ценности, което обяснява защо не може да се говори за трайна съдебна практика. Голяма част от делата приключват със споразумение, което според Стамболова си има и своите предимства, защото с него и двете страни признават, че има престъпления и ценностите бързо се връщат.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна