Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните 24 часа в столичния "Майчин дом" се родиха пет деца

Снимка: Евелина Стоянова - БНР
Четири момичета и едно момче се родиха през последните часове в столичния "Майчин дом". През последните години обаче се раждат все повече недоносени бебета - казват лекарите.

81 бебета посрещнаха новата година в неонатологията на "Майчин дом" в София. 45 от тях са с тегло под 2,5 кг. Първото бебе за 2012 година се е родило в 1.40 часа и е момиченце. Нова година са посрещнали четири жени в Родилното отделение на "Майчин дом" със задържаща терапия. Две от тях очакват близнаци.

Множество са факторите, които водят до раждането на недоносено бебе, разказва дежурната д-р Гергана Петрова. От една страна е времето, в което живеем, от друга - регистрирани или нерегистрирани инфекции. Жените раждат първо дете на по-голяма възраст. Зачеването "ин витро" също може да бъде фактор за преждевременно раждане.

Ръководителят на дежурния екип в Родилна зала д-р Николай Негенцов допълва: "Майчин дом", знаете, че е в болницата към Медицинска академия. Тук като че ли се събират жени с повече патология, имаме три отделения по патологична бременност, адекватно лечение на жените със заплашващи аборти и това съответно увеличава броя на родените недоносени деца.

В последните 24 часа в Майчин дом се раждат 5 доносени бебета.

Три бебета са се родили във Варненската акушеро-гинекологична болница малко преди полунощ на 31 декември. И трите са момчета. Момчета са също последното бебе на 2011-та и първото за новата година, родени в Шумен. В 8.50 ч. тази сутрин е проплакало и първото бебе - момченце, родено в Търговище. В Силистра първото родено бебе тази нощ е момиченце.

Информация на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна