Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планирали убийството на Олег Янев заради работата му по дела за убийства

Ангел Антонов
Снимка: БГНЕС

Николай Христов

Прокуратурата повдигна обвинение за подготовка на убийство срещу тримата ромски лидери, които бяха арестувани при операция на МВР. Любомир Илиев-Къдравия, Георги Горанов и Васил Горанов са обвинени, че са поръчали убийствата на прокурора от Върховната касационна прокуратура Олег Янев, лидера на „Мешерето” Христо Върбанов-Папата и лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев. Парите за убийството били пазени в специална каса.

По неофициална информация, за Олег Янев е била платена сума от 115 хил. евро, за останалите две убийства - по 35 хил. евро.

По отношение на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.

Основният мотив за поръчката за убийство срещу прокурор Олег Янев е работата му по други дела за убийства. Това съобщи пред "Хоризонт" главен комисар Ангел Антонов - началник на "Криминална полиция".

Към момента на задържаните ромски лидери е повдигнато обвинение по член 117 по Наказателния кодекс за подготовка на убийство. Според главен комисар Антонов обаче не е изключено след допълнителна работа по случая да се стигне и до повдигане на обвинение за организирана престъпна група. Шефът на "Криминална полиция " каза още, че и в момента продължават обиските на адреси. Такива са били извършени в град Левски и в Костинброд. Парите, с които е трябвало да бъде извършено убийството, са стояли в каса.

Три лица са задържани с псевдоними Любо Къдравия на 40 години, Чамур, ако не се лъжа, на 59 и Вачето на 49 години. Проведена е специализирана полицейска операция след предварително подготвен следствено-оперативен план в градовете Левски и Костинброд. За сега сведенията са ни за три убийства. Достатъчно висока сума, която се е събирала в определена каса за тази цел. В момента се извършват процесуално-следствени действия, имаме мярки, повдигнати за 72 часа на лицата. Извършени са обиски съответно в градовете Костинброд и Левски по домовете, открити са множество ценности, парични знаци, документи, компютри и така нататък, обясни главен комисар Ангел Антонов за разследването.

И тримата задържани са криминално проявени. Любо Къдравия е бил задържан през 2003 година като уличен във връзка с взривяване на лично имущество. Георги Горанов - Чамур е регистриран за незаконно притежаване на оръжие, а Васил Горанов - Вачето има регистрации за притежаване на оръжие и закана за убийство. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна