Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен спад на потреблението на мляко

Снимка: ЕПА / БГНЕС

До края на януари тече срокът за приемане на заявления за продажба и покупка на млечни квоти. Дали има интерес към млечните квоти, дали малките ферми ще успеят да отговорят на европейските изиквания в рамките на поредния удължен срок, фактът, че за втори път фонд "Земеделие" обявява продажба на млечни квоти, означава ли че няма интерес? На тези въпроси отговори в предаването "Преди всички" представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Георги Хаджийски:

За година и половина има спад на потреблението, това рефлектира и върху покупко-продажбата на млечни квоти. Ние имаме определена квота от ЕС за производство на мляко, но ако не изпълняваме 70 процента от нея - могат да ни я отнемат. На пазара има доста мляко, а потреблението се свива, цените за производителя падат непрекъснато.

Декларираме, че за 2 години трябва да се изпълнят някакви критерий, например да се модернизира браншът, а реално никой нищо не прави да се случи това. Няма стратегически подход. Предстои битка за оцеляване в бранша. Драстичен спад на на цените на млечните продукти - прогнозира още Георги Хаджийски.

Цялото интервю на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна