Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умишлено се разрушават речните диги

Снимка: Архив

Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, каза в предаването "Преди всички", че средствата за предотвратяване на щети от природни бедствия, като това в Хасковско, са централизиран ресурс и се работи по национален план. Общините и от собствените си бюджети могат да финансират, но по-дребни разходи, тези средства варират между 7 и 10 млн лв. За централно финансиране, такива мерки бяха приложени в оперативна програма "регионално развитие", точно за превенция на щети и рискове от наводнения. За съжаление тази мярка е отворена малко по-късно, но общините са кандидатствали. През миналата година са сключени договори за 73 милиона лева по европейски проекти. Реалното изпълнение ще започне през това лято, каза Гинка Чавдарова.

От Симитли дойде конкретният пример за посегателство върху вече изградени диги. В репортажа на Страшимир Марчев се казва, че между Венеция и квартал "Ораново" на Симитли няма никаква прилика, като изключим времето на пролетното пълноводие, когато улиците на нашенското миньорско селище стават плавателни, по подобие на италианския град. Само че, без да привличат тълпи с туристи от цял свят. Страшимир Марчев се срещна с хора от квартала и със заместник-областния управител на Благоевград Георги Баханов. Защитните диги по Градевска река трябва да бъдат възстановени, каза Баханов. Дигите са умишлено разрушени, с цел да се преминава реката или да се полива.

Управителят на "Напоителни системи" - клон "Струма - Места" Санде Костадинов също потвърди, че трябва да се възстановят дигите по река Градевска, защото опасността да бъдат наводнени къщите на кв. "Ораново" е много голяма. На Предела има много сняг и когато се стопи, с диги или без диги, водата ще мине през този регион. Вчера получих протокола и сега за участъка, за който говорим, стойността е 56 хиляди лева за възстановяне. Това са пари, които на цялата криза, държавата трябва да отделя и това не е единственият обект. Навсякъде имаме посегателства. Крадат метала от тези съоръжения, закарват го за жълти стотинки. През миналата година "Напоителни системи" възстанови на 23 обекта дигите, това струваше 4 млн. лв на държавата. Сега ще ни трябват още около 4-5 милиона лева, за да възстановим това, което в момента е разрушено.

Интервютата на Борислава Борисова по темата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна