Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кокалов: Няма да даваме пари по симпатии

Снимка: БГНЕС
Нямам приближени болници, за мен всички са еднакви. Това с приближеността е нещо, което битува на Балканите, но тук става въпрос за отговорност към всички българи. Това заяви в предаването "Неделя 150" Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК. Той добави: Броят на болниците постоянно нараства, а населението на България не се увеличава в такава прогресия, даже намалява. Касата е длъжна да сключи договори. В същото време виждаме, че бюджетите не се разпределят на повече лечебни заведения в региона, а се искат повече пари. Някой трябва да докаже защо и как това се случва. В противен случай може да се наложи да връщаме някои бюджети за преработка. Няма да допуснем да има приближеност и повече пари по симпатии.

С около 991млн. лв. за издръжка на болничните заведения разполага НЗОК за 2012 г. 951 млн. лв. от тях трябва да бъдат разпределени днес, а 40 млн. лв. ще останат като резерв, посочи Кокалов и добави: Ще работим до среднощ, тъй като трябва да разгледаме и одобрим бюджетите, предложени ни от Районните здравноосигурителни каси. В началото на март трябва да бъдат сключени договорите на лечебните заведения с районните каси, за да не пострада болничното лечение на гражданите. Става въпрос за харчене на публични средства и трябва да го направим по най-рационалния начин. Надявам се средствата да стигнат, но се притеснявам от други неща, тъй като с различни решения НЗОК се товари с допълнителни ангажименти и плащания, без да й се повишават средствата. Притеснява ме това какво ще се случи с лекарствата и консумативите. Притесняват ме новите неща, които трябва да плащаме. Касата има и резерв. Мисля, че сме на ръба.

Кокалов подчерта още, че членовете на Надзорния съвет не получават възнаграждения за тази си работа.

Той изказа мнение, че трябва да се смени начина на ценообразуване на лекарствата, особено за лекарствата, които се произвеждат в България. Според него не трябва да има пределни цени, а да има фиксирани цени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна