Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блестяща изява на Александрина Пендачанска в Театър ан дер Вийн

Александрина Пендачанска в ролята на Цирцея
Снимка: Theater an der Wien

Премиерата на операта „Телемах“ на Глук в Театър ан дер Вийн с участието на българската оперна певица Александрина Пендачанска беше едно от водещите събития в музикалния живот на австрийската столица през последните седмици. Творбата е непозната за широката публика. Написана е през 1765 г. по повод сватбата на Кайзер Йозеф II с Мария Йозефа Баварска. След първото изпълнение операта „Телемах“ потъва в забрава за повече от 200 г. Това е напълно незаслужено според единодушното мнение на австрийската публика и критика, които оцениха творбата като драматургично силна музикална трагедия, съчетаваща красива музика, виртуозни вокални партии и интригуващо сценично действие. Безспорна звезда на постановката е българската оперна певица Александрина Пендачанска.

На върха, доминираща над всички, е Александрина Пендачанска като Цирцея! Тя показва впечатляващи колоратурни височини. Гласът й звучи красиво, но и драматично експресивно, а актьорското й превъплъщение в образа на Цирцея е от висока класа в целия диапазон от трагизма на влюбена жена до унищожителната отмъстителна сила на властната магьосница, пише в. "Курир".

Никой не предполагаше колко красива е музиката, колко силна е драматургията на тази опера и колко голям успех ще има в крайна сметка! Доколкото разбирам от колегите от Театър ан дер Вийн, това е най-успешната им постановка този сезон и всички са много щастливи и изненадани също, че тази абсолютно непозната опера се оказа истински гениална, споделя Александрина Пендачанска.

По публикацията работи: Casta diva
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна