Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Ще обърна по - голямо внимание на малките и средни предприятия

Снимка: БГНЕС
 

Реакторът на първи блок на АЕЦ "Белене" вече работи в една руска централа. Всички разходи са за българската страна. Много малко пари взехме за това, което дадохме, каза в предаването "Неделя 150" номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му, отново се намираме в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на централа, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на централа, без да се знае цената. Трябва да получим анализ от HSBC, да изложим фактите пред обществото и да вземем решение какво правим по този проект. Реактор в АЕЦ "Козлодуй" е възможност, но най – важното е да имаме диверсификация, каза Делян Добрев. Той съобщи още, че се надява до месец да бъде готов анализът на HSBC дали в региона ще се търси тази електроенергия и колко ще струва.

По повод стачката в "ГОРУБСО – Мадан" Делян Добрев каза, че освен концесионерът да намери средствата и да плати заплатите, е възможно да се споразумее и с друг инвеститор. Ако стигнем до отнемане на концесията след това има процедури, които ще оставят хората без работа за няколко месеца, каза Добрев.

По думите на номинирания за икономически министър, формално се намираме в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече внимание на малките и средни предприятия. Аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание върху тях, каза Добрев. Той изрази надежда, тази година да имаме 3% растеж , а следващата 5%.

Делян Добрев прогнозира в предаването "Неделя 150" силен летен сезон.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна