Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овчаров: Отстъпката в цената на природния газ няма да облекчи гражданите и индустрията

Снимка: БГНЕС

Отстъпката в цената на природния газ, договорена в петък в Москва, няма да облекчи гражданите и индустрията, защото е "предварително консумирана". Правенето на социална политика с цени на ресурси е нещо изключително опасно, защото бумерангът се връща. Това каза депутатът от БСП Румен Овчаров в предаването "Неделя 150".

Тотална загуба за България се случи заради позицията на Бойко Борисов. Това, което аз съм направил за Белене е да подпишем един договор на възможно най-ниската цена. Това, което съм направил допълнително е да оставя нещата на една изключително добре организирана основа - да се провежда конкурс за избор на стратегически инвеститор. Да се избере едната фирма - RWE, да се проведе конкурс за консултта по намиране на финансирането, да се водят преговори с ЕБВР. Моите усилия са били изключително целенасочени. Три години правителството на Бойко Борисов правеше усилия в обратната посока в спирането на този проект и харчеше пари по реализацията на проекта. Това е изцяло провал за България и отговорността е за правителството на Бойко Борисов и на никой друг. Какъв може да е отговорът за една държава, която си позволява с лека ръка да изхарчи 2 млрд. за 3-4 години по един проект и сега да кажем, че е виновен някой от предишното правителство. 2 млрд. не са ли достатъчна степен на необратимост, каза Овчаров.

Той заяви, че няма как да бъдат виновни за това, че са се опитали да реализират един проект. Овчаров определени като измислица и това, че са работили без конкурси: Конкурсът беше обявен още през 2004 г. от НДСВ и на ДПС. В този конкурс участваха двама кандидати – единият кандидат беше с участието на американска компания. Не съм чул никой да възразява за начина, по който е проведен конкурсът допреди няколко дни, когато премиерът откри, че конкурсът е некоректен. А те какъв конкурс обявиха за 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй", че нещо не си спомням.

На въпрос дали завижда на Борисов, че е успял да се споразумее с руската страна и да се възползва от руската отстъпчивост, Овчаров заяви: Проектът Белене не е руски проект, а е български проект. Русия взе това, което можеше да вземе от този проект. Русия получи комплект тежко оборудване преди 3-4 години на ниска цена. Сега ние си купуваме от Русия същия комплект на многократно по-висока цена. Русия нейната печалба си я направи. Загубата отново е само на България. Русия настояваше за този проект, защото това беше първият руски реактор от новото поколение, който щеше да се реализира на европейска територия.

Депутатът от БСП заяви, че при цената на природния газ няма новина. Трайков като си отиваше още, съобщи за това намаление на цената на газа, въпросът е защо с 11, а не с 15% и защо от 1 април, а не от Нова година, както се случи в други държави, запита Овчаров.

По отношение на "Южен поток" Овчаров каза: Предпроектното проучване се подготвя доста време, трасетата са уточнени. България участва с 50% в газопровода и в зависимост от инфлацията и от времето, в което ще се реализира проекта, ще се определи и цената.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна