Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Полски консорциум иска да наеме ОЦК - Кърджали за 3 години

Снимка: БГНЕС
Полски консорциум от фирми е проявил интерес да наеме Оловно-цинковия комбинат в Кърджали за три години. Консорциумът е готов да плати дължимите заплати, съобщи пред "Хоризонт" вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той добави, че в момента в Кърджали се провежда среща между представители на полското предприятие и синдикатите в ОЦК. Пред "Хоризонт" Никифоров уточни:

Представителите на "Силезия-АД" са изявили готовност да изплатят тези дължими 1 000 000 лв. за работни заплати. Информацията, с която разполагаме с колегите от синдиката в Полша, е че "Силезия-АД" е фирма, собственост на холдинг "Импекс-метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово. Явно това е фирма, която има опит в тази дейност, но това са предварителни преговори. Представителите са в Кърджали, но това е един от вариантите. Знаем, че има и други инвестиционни намерения за покупка на оловно-цинковия комбинат. Ние не сме структурата, която отговаря за това нещо. Оттук нататък на ход е собственикът, банките-кредитори, Министерският съвет и, разбира се, ние. Ако няма решение до понеделник, синдикалните структури се събират и ще вземат решение какви протестни действия ще правят. 

Полският консорциум е поискал от синдикатите подробна информация за икономическото състояние на Оловно-цинковия комбинат. Намерението е в продължение на три години от завода да се изкупуват до 5 000 тона цинк на месец, допълни кореспондентът на БНР в Кърджали Валентина Апостолова.

Металурзите от Кърджали посрещнаха предпазливо предложението на "Силезия". Според тях добре ще е, ако поляците платят заплатите, но и вложат средства за възстановяване на спряното производство. Работниците искат гаранции, че заводът ще бъде модернизиран, преди да започне отново работа. На 24 април представители на "Силезия" отново ще се срещнат със синдикатите в Кърджали, които вече са набавили исканата подробна икономическа информация. От КНСБ коментираха, че явно поляците не вярват на Валентин Захариев и затова искат данните от синдикатите. Според металурзите, намерението на консорциума да изкупуват до 5 000 тона цинк на месец реално не може да се изпълни. Причината е, че дори при пълно натоварване на мощностите Цинковият завод не може да произвежда повече от 3 000 тона метал. Междувременно се разбра, че Валентин Захариев най-вероятно няма да обявява завода в несъстоятелност, както се очакваше това да стане след 21 април. Събота е крайният срок, в който той трябва да се издължи на банките-кредитори. Според КНСБ, идната седмица в Кърджали се очакват представители на финансовите институции, които да търсят решение за бъдещето на металургичния завод.


По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени